S^ns"rs"z İnternet

Pazartesi, Ocak 23, 2012

2. KORE - TÜRKİYE DOSTLUK GO TURNUVASI

Bu sene ikincisi düzenlenen Kore-Türkiye Dostluk Baduk (Go) Turnuvası 2012 Kore Yeni Yılı kutlama etkinliğinin bir parçası oldu. 

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Kore yılbaşı kutlamaları (설날 - Seolnal) kapsamında Türk Kore Kültür İletişim Derneği ve KOWIN işbirliğiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. 21 Ocak 2012 Cumartesi günü yapılan kutlama etkinlikleri kapsamında geleneksel oyunlar, gösteriler, bayramlaşma ve turnuvalar yapıldı. Çeşitli sürprizlerin de hazırlandığı bu şenliğe büyük ilgi vardı. Bu turnuvalardan biri de Kore Türkiye Dostluk Baduk Turnuvası oldu. 

Bu etkinlikte ayrıca aşağıdaki etkinliklere yer verildi. 



Sebe (새배) 

Yeni yıl dolayısıyla çocukların büyüklerine saygı ve iyi dileklerini eğilerek selamlama yoluyla sunmalarına müteakip güzel bir yıl geçirmek için karşılıklı iyi dileklerin paylaşıldığı, öğütlerin verildiği törenler. 

Canggi Turnuvası (장기)

Kore Satrancı olarak adlandırabileceğimiz satrançtaki gibi farklı görevleri olan taşlarla, yine çizgilerin üstünde oynanan bir strateji oyunu. Çin Satrancı Xiangqi ile benzerlikleri olduğundan daha detaylı fikir edinmek için Vikipedi'deki Xiangqi maddesine bakabilirsiniz. 

Yutnolyi Turnuvası (윷놀이)

Geleneksel oyunlardan biri olan Yutnolyi “kızma birader”e benzer bir oyundur. Zar yerine dört yarım daire kesitli çubuğun kullanıldığı oyunda oyuncular diğerlerinden önce bitiş noktasına varmaya çalışırlar. Genellikle bez üzerine çizilmiş ya da dikilmiş içi çaprazlı kare tahta üzerinde en az iki kişi ya da takımın sırayla çubuk atarak piyonlarını ilerletmesiyle oynanır. Tarihi Üç krallık dönemine kadar uzandığından Kore'nin en eski geleneksel oyunlarından biridir. Hemen her kutlama, bayramlaşma, aile toplantısı vb etkinlikte oynandığını görmek mümkündür. Oynayan ekip kalabalık olmasa bile izleyen bir kalabalığı her zaman olur. 

Cegiçagi Yarışması (제기차기) 

Geleneksel olarak delik paranın hanjiye sarılmasıyla oluşturulan bir tür tüytop'la oynanan bir oyundur. Günümüzde çok farklı tüytoplar ve farklı farklı oyun kuralları bulunmaktadır. Basit haliyle amaç ayakla sektirerek tüytopun yere düşmesini engellemektir. Yarışmalar tek kişilik, karşılıklı, takımlı ya da topluluk halinde yapılabilmektedir. Oyun kuralları da tek ayak kullanma, her tekmeden sonra yere basma, ayak değiştirme zorunluluğu, ayağın sadece içini kullanma, ayağın sadece dışını kullanma ve serbest olarak değişebilmektedir. 

Ok Atma Yarışması (투호놀이) 

Yine geleneksel oyunlardan biri olan ve kimi yerde "Okuyan adam sporu" olarak da geçen ok atma denge ve el becerisine dayalı bir oyundur. Tek başına ya da takım halinde oynanabilir. Oyun belirli bir mesafeye konmuş dar ağızlı çoğu zaman metal bir çömleğe elle ok atılmasından ibarettir. Amaç okları çömleğe sokmaktır. Yarışma halinde kısıtlı sayıda okla en çok oku çömleğe sokan ya da sınırsız denemede ilk oku çömleğe sokan galip ilan edilebiliyor. 

Tavuk Güreşi Yarışması (닭싸움) 

Yarışmacıların tek ayak üzerinde dengede durmaya çalışırken diğer yarışmacıları devirmeye ya da ayaklarını yere bastırmaya zorladıkları bir denge oyunudur. Oyuncular tek ayaklarını kucaklarında tutarken ellerini kullanmadan diğer oyuncuların saldırılarından kaçmaya ve karşı saldırılarda bulunarak dengelerini bozmaya çalışırlar. Dengesini kaybedip ayağını yere basmak zorunda kalan ya da devrilen oyuncu oyun dışı kalır. 

Bilek Güreşi Yarışması 

Dünya çapında bilinen bir spor olduğundan açıklamaya gerek görülmemiştir. 

Karaoke (Şarkı) Yarışması 

Korece şarkı yarışmasında katılımcılar ses ve icra konusunda birbirileriyle yarışmaktadırlar. 

Hat/Güzel Yazı (붓글씨) 

Kendisine ayrılmış bölümde izleyicilere Kore Güzel Yazı sanatı tanıtılarak, örnekler gösterildi, uygulama izletildi ve isteyenlerin kendilerini denemelerine yardımcı olundu. 

Turnuvanın ve etkinliğin mekan sponsorluğunu 2007'den bu yana İstanbul Go Turnuvası'na da ev sahipliği yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi üstlendi. 

Etkinlik boyunca Kore mutfağından çeşitli ikramlar sunuldu. Tüm katılımcılara ve ziyaretçilere öğle yemeği ikram edildi. 

Ödül olarak derece yapan yarışmacılara cep telefonu, notebook, tablet, fotoğraf makinesi, Türkiye-Kore uçak bileti ve bir çok küçük ama değerli hediyeler verilmiştir.



23 Ocak 2012 Pazartesi - 14:56

0 yorum:

Yorum Gönder