S^ns"rs"z İnternet

Perşembe, Aralık 08, 2011

3D TV Nedir? 3D TV Mantığı Nasıl İşler?

Oldukça uzun bir süredir görüntü teknolojisinin ulaştığı sınırlar dahilinde yer alıyordu aslında 3D teknolojisi. Televizyon teknolojisi her zaman üç boyutlu görüntüden, iki boyutlu görüntüye ulaşma amacında gelişim gösteriyordu. Şu an 2D dediğimiz iki boyutlu görüntülerde, full HD görüntü kalitesinde gerçeğe yakın görüntüler veren teknoloji mevcut.

Bu teknolojinin sınırları geçtiğimiz son on yıl içerisinde 2D görüntüleri aşarak, 3D görüntüleri de 2D fonksiyon sağlayan TV’lere entegre etme alanine doğru genişledi ve bu süreçte pek çok firma, pek çok yöntem denedi. Oyun yapımcıları 3D’nin insan algısı üzerindeki gerçeklik etkisini farketti ve son yıllarda çıkan neredeyse tüm oyunlara 3D opsiyonu ekledi. 

Özellikle 2011 yılında pazarda oldukça fazlaşan 3D TV satışlarıyla, sürekli yükselen bir 3D ilgisi ortaya çıktı. Bu ilgiyi biraz daha bilgiye dönüştürmek için 3DTV TÜRKİYE blogunda yer alan şu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

"Günümüz teknolojisi her geçen gün daha yeni daha güncel bir teknoloji ile karşımıza çıkıyor ve biz günümüz şartlarına ayak uydurmak adına bu teknolojik aletleri ve buluşları takip etme gereği duyuyoruz.Takip edeceklerimizden birisi ise “3D & 3D TV “

Üç Boyutlu Televizyonun (3-Dimensional Television) kısaltması olarak bilinen bu televizyon gözlük ile izlenir. 2D görüntüyü sağ ve sol gözümüze farklı iki resim sunarak 3 boyutlu hissi vermesine yarayan cihazdır. 3 boyut aslında beynin 2 boyutlu görüntüyü algılamasıyla oluşmaktadır.

Kısa sürede ülkemizde adından sık sık bahsettiren bir yenilik olan “3D ” her sektöre ayak uydurmuş durumda ( 3D TV, Smartphone ,Monitör,Nintendo’dan projeksiyon cihazlarına kadar her alanda 3D Mantığı kullanıldı) bunların başında ise “3D TV ” geliyor.

3D TV Mantığı?

"3D" özelliğini kendimizden birer örnekle tanımlayalım, insanoğlu olarak 2 gözümüz sayesinde dünyayı bir nevi 3 boyut görüyoruz.Gözlerimiz beynimize iki aynı fotoğraf gönderiyor. Gözümüzün gördüğü ile ” 3D” ile arasındaki tek fark ise şu; iki gözümüzün arasında birkaç santim boşluk olduğu için farklı perspektiflere sahipler. Ve bu küçük perspektif farkı sayesinde de beynimiz uzamsal 3D imajlarını hesaplıyor.

3D Fotoğraf veya film kameralarıda benzer şekilde kayıt tekniği kullanarak kayıt yapıyor. Yani görüntüyü iki ayrı lensten yakalayıp kaydediyor. Bu sayede gözlerimiz ve perspektif olmasınında etkisiyle 3D (3 Boyut ) şeklinde yayınları gerçekmiş hissi yaşayarak izleyebiliyoruz.

İlk 3D Tv;

LG,Panasonic, ve Samsung firmaları tarafından satılmaya başlandı ve Türkiye’de ilk 3D televizyon 2010 yılında LG Grup tarafından pazara sunuldu."



08 Aralık 2011 Perşembe - 15:31

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Televizyonlarda evrim ilk LG'nin uyguladığı FPR sistemi ile geldi denilebilir. SG gözlüklerin pahalı olması, gözleri çabucak yorması ve iki kişiden fazla aynı anda izlemenin yüksek masrafı yüzünden evlere yayılamamıştı. Artık izlemek gerçekten çok rahat ve ucuz.

Adsız dedi ki...

yorumcunun dediği gibi sg gözlüklerin çok ağır olmasından, rahatsız etmesinden dolayı insanlar 3d'ye pek yaklaşmıyorlardı..
ama Lg'nin fpr teknolojisi bu düşünceyi değiştirdi..

İlker

Adsız dedi ki...

FPR gözlük teknolojisi gerçekten mükemmel, RealD 3D sinemalardaki gibi plastik gözlükler ile 3D film izlenebiliniyor.

Yorum Gönder