S^ns"rs"z İnternet

Salı, Temmuz 05, 2011

Leonardo da Vinci'nin Bilinmeyeni Sanat Tarihinde Yerini Aldı

Sanat tarihi içinde her zaman en iyi bilinen dönem olmuştur Rönesans. Neredeyse sanatçıların tüm yapıtları çeşitli koleksiyonlarda ve müzelerde günümüze kadar korunmuş durumdadır.


Bu doğrultuda bakıldığında bilinmezi fazla değildi Rönesans'ın. Ancak geçtiğimiz günlerde Rönesans tarihine ve dünya sanatı tarihine yeni bir tarihleme getiren bir tablodan söz etti ARTnews adlı yayın. Bu tablo, yüzyıllardır kayıp olduğu düşünülen, elinde yer küre (Assassin's Creed oyununu oynamış olanların hayretle nitelendireceği isimle Apple of Eden) tutan Kurtarıcı İsa'nın tasvir edildiği bir Leonardo da Vinci tablosuydu.

ABD ve Avrupa’da yapılan araştırmalar sonucunda bulunan ve doğruluğunun ispatlandığı belirtilen Salvator Mundi yani Kurtarıcı İsa adlı tablo, Leonardo da Vinci'nin Milano dükü Ludovico Sforza himayesinde sanatını sürdürdüğü yıllardaki yapıtları bir arada, 9 Kasım’da Londra National Gallery’de açılması planlanan Leonardo da Vinci sergisinde ilk kez görülebilecek. Bu sergi 5 Şubat 2012’ye kadar izlenebilecek.


Bilinen ilk sahibi İngiltere Kralı I. Charles olan eser "Son Yüzyılın En Önemli Sanatsal Buluşu" olarak nitelendirilmektedir. Ahşap üzerine yağlıboya tekniğinde yapılmış olan tabloda, Hz. İsa takdis işareti yaptığı sağ eliyle izleyeni kutsarken, sol elinde de bir küre (Hadi biz yine Apple of Eden diyelim) tutarken tasvir edilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder