S^ns"rs"z İnternet

Pazartesi, Temmuz 11, 2011

DÜNYANIN EN PAHALI 5 TABLOSUNUN 3’Ü PICASSO’DAN

The Telegraph gazetesi, geçtiğimiz günlerde dünyanın en pahalı 5 tablosunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre dünyanın en pahalı tablosu, geçen yıllarda olduğu gibi, yine Jackson Pollock'un 140 milyon dolara satılan "No. 5" adlı eseri. En pahalı 5 tablodan 3'ü ise Pablo Picasso'ya ait. 

Jackson Pollock, No. 5, 1948

1940'lı yıllarda Amerika'da ortaya çıkan soyut dışavurumcu hareketin önde gelen sanatçılarından Jackson Pollock’un, dünyanın en pahalı tablosu olarak kabul edilen “No. 5, 1948”, 2006 yılında Sotheby’s tarafından düzenlenen bir müzayedede 140 milyon dolara alıcı bulmuştu. 


Gustav Klimt, Adele Bloch-Bauer’in Portresi
Pablo Picasso, Nü, Yeşil Yapraklar ve Büst
Dünyanın en pahalı ikinci tablosu ise Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in  135 milyon dolara satılan “Adele Bloch-Bauer’in Portresi” adlı yapıtı. İçtenlikli bir erotizmi yansıtan kadın bedeni tabloları ve desenleriyle tanınan Klimt’in 1907 yılında yaptığı “Adele Bloch-Bauer’in Portresi” 2006 yılında ünlü kozmetik şirketinin mirasçısı Ronald S. Lauder tarafından satın alınmıştı. Klimt’in tablosu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avusturya’yı işgal eden Naziler tarafından yağmalanmıştı. 


En pahalı tablolar listesinin üçüncü sırasında, 20. yüzyılın en etkileyici sanatçılarından Pablo Picasso’nun  “Nü, Yeşil Yapraklar ve Büst” adlı yapıtı yer alıyor. Picasso’nun, sevgilisi ve esin perisi Marie-Therese Walter’i betimlediği tablo, 2010 Mayısı’nda Christie’s tarafından düzenlenen bir müzayedede 106.5 milyon dolara satılmıştı. Sanatçı, tabloyu, 1932 yılında Normandiya’da tek bir günde yapmıştı. Picasso, Walter’le 1927’de tanışmış, 4 yıl sonra da portrelerini yapmaya başlamıştı. 

Pablo Picasso, Pipolu Çocuk


Picasso’nun “Pipolu Çocuk” adlı tablosu ise 104 milyon dolarla (yaklaşık 168 milyon TL) dördüncü sırada bulunuyor. Sanatçının ünlü Pembe döneminin bir ürünü olan tuval üstüne yağlıboya tablo, 2004 Mayısı’nda Sotheby’s’in New York’taki bir müzayedesinde satılmıştı. Dünyanın en pahalı beşinci tablosu da yine Picasso imzası taşıyor. “Kedili Dora Maar” adlı tablo, Sotheby’s’in 2006 yılındaki bir müzayedesinde 95 milyon dolara (yaklaşık 153 milyon TL) alıcı bulmuştu. Picasso, sevgilisi Dora Maar’ın bu portresini 1941’de yapmıştı. 

0 yorum:

Yorum Gönder