S^ns"rs"z İnternet

Perşembe, Mart 22, 2012

Her Evin Bir Akıllısı Olacak

Ağır, şarj gerektiren, göz yoran, görüş açısı limitli ve pahalı gözlüklere alternatif olarak LG Cinema 3D teknolojisinde gözlükler hafif, şık, pilsiz ve buna rağmen çok uygun fiyatlıdır. Bunun altında yatan başarı LG'nin panelleri için geliştirdiği FPR teknolojisidir. Bu teknoloji, kullanıcıların evinde de sinema salonundaki 3D keyfini yakalamalarını sağlar. Hatta LG Cinema 3D sahipleri, gözlüklerini sinemada 3D film izlerken de kullanabilirler.


Dünya genelinde en tercih edilen uygulama "İzle ve Öde" ve aylık üyelik paketleriyle alınabilen film içerikleri. Aynı türdeki uygulamaların Türkiye'de sayısı arttığında bizde de tercih edileceğini düşünüyoruz. Smart TV'lerin içerisinde hali hazırda yüklü olan Youtube, Dailymotion ve sosyal medya ağları da en çok kullanılan uygulamalar arasında yer alıyor. Bunun dışında, haber ve finans içeriği sunan uygulamalar da kullanıcıların öncelikli tercihlerinden.

Televizyonunuz ne kadar akıllı? Ya da akıllı televizyonunuz var mı? Sadece telefonların akıllı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Televizyonunuz ne kadar akıllı? Ya da akıllı televizyonunuz var mı? Sadece telefonların akıllı olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Artık televizyonlar da son derece akıllı ve hayatımızı kolaylaştıran, bizi sadece yayınlarıyla değil birçok özelliğiyle eğlendirebilen cihazlar haline geldi. Televizyon, seçmesi en zor elektronik aletlerden birisidir. Çünkü televizyon çok sık yenilenmez, ailecek karşısında geçirdiğimiz zamanlar hiç de azımsanacak cinsten değildir, evimizde ağırladığımız misafirlerimizin göreceği demirbaş eşyalardandır ve biraz da zevkimizi, teknolojiyi ne kadar yakından takip ettiğimizi eşe dosta gösterebilmemizin en kolay yoludur.

Hal böyle olunca da televizyon almak için ince eleyip sık dokumak gerekir. Daha birçok insan Plazma, LCD, LED kararsızlığı yaşarken şimdi bir de akıllı televizyon kavramı çıktı. Smart TV!

Smart TV ve televizyon teknolojilerine dair birçok sorunuza profesyonel bir ağızdan cevap bulabilirsiniz. LG Türkiye Smart TV Yöneticisi Aytek Dorken'e sorularımı yanıtladığı için teşekkür ederim.

Akıllı telefonların neler yapabildiğini artık hepimiz son derece iyi biliyoruz. Peki Smart TV'ler ne kadar akıllı?

Smart TV'lerin geçmişi 2007 senesine dayanıyor. Tabii o zaman Smart TV adıyla anılmıyorlardı ve Türkiye'de çalışabilen bir alt yapı desteğine sahip değildi. Ve o dönemdeki haliyle şimdiki kadar akıllı olmadıklarını da söyleyebiliriz çünkü içinde gelen uygulama sayısı 3-4 tane ile sınırlı olduğu gibi, şimdiki uygulama merkezi ve yerel içerikler de yoktu.

2010'a gelindiğinde web tarayıcı özelliği eklendi. Esas çıkışını da 2011 senesinde uygulama merkeziyle ve yerel uygulamaların artışıyla birlikte gerçekleştirdi. Böylece, Smart TV'ler gerçekten akıllı bir televizyona dönüştü.

2012 senesi içerisinde Smart TV'ler de smartphone'lar kadar akıllı olacak çünkü uygulama sayısı her geçen gün artıyor ve artmaya da devam edecek. En basit haliyle, şu anda Smart TV üzerinden webde gezinip, Wi-Fi bağlantı ile telefonunuzdaki ve bilgisayarınızdaki medya dosyalarınızı görüntüleyebilir, Skype uygulamasıyla Smart TV ekranınızdan görüşme yapabilirsiniz.

Smart TV'nin akıllı özelliklerini kullanabilmek için internet bağlantısı şart. Peki Smart TV kullanıcılarının ne kadarı televizyonlarını internete bağlayıp kullanıyor?

Her marka için bu oran değişmekle beraber, ortalama rakam Smart TV kullanıcılarının %40'ı civarında. Bu rakamın, yerel içerik sayısının artmasıyla birlikte 2012 sonunda %80'i bulmasını bekliyoruz.

Peki kullanıcılar en çok hangi uygulamaları tercih ediyor?

Biz bugün televizyon üzerinden internete bağlanmayı, Smart TV leri konuşsak da aslında halen tüplü televizyonlar satılıyor. Sizce tüplü televizyonların üretimi ne zaman sona erecek?

Halen tüplü televizyonlar satılıyor çünkü fiyatları çok uygun. 70 ekran tüplü bir televizyonu 250 Lira civarında alabiliyorsunuz. Tabii ki Panel TV fiyatları belirli bir seviyeye indiğinde tüplü televizyonlar da tarihe karışacaktır.

Panel TV olarak adlandırılan Plazma, LCD ve LED TV'lerin pazar payı ne kadardır? Yani tüketici tercihini hangi yönde kullanıyor?

Son araştırmalarda LCD TV'lerin %68'lik oranla önde olduğu görülüyor. İkinci sırada ise %29'luk pazar payıyla LED TV olmasına rağmen LCD ile aralarındaki fark azımsanacak gibi değil. Plazmalar da %3 ile pastanın en küçük dilimini oluşturuyor.


Panel TV fiyatlarındaki düşüş önümüzdeki dönemde de devam eder mi?

Markalar arasındaki rekabet ve buna eklenen satış kanalları arasındaki rekabet sebebiyle, fiyatların düşüş trendinde olacağını söyleyebiliriz. Ancak, markalar karlılıklarını arttırabilmek için tüketicileri cezp edecek daha yeni teknolojiler sunacaktır. Bu durumda da premium ürün kategorisi her daim var olacaktır.

Tüketiciler televizyon alırken kullanmadıkları özellikler için de para ödeyebiliyorlar. Televizyon seçimini nasıl yapmalıyız? Plazma, LCD, LED arasından hangisini seçmeli?

Tabii ki kullanılacak alan, televizyon izlenecek mesafe teknik olarak önemlidir ama televizyon seçmek aslında kişinin ya da ailenin neyi ön planda tuttuğuyla ve hayat tarzıyla çok ilintilidir. Önce, önem sıralamalarını yapmaları gerekir. Ekran boyutu, tasarım ya da 3D, Smart TV gibi özelliklerden hangisinin sizin için tercih nedeni olduğunu değerlendirerek almalısınız. Örneğin, televizyonunun ince olmasını önemsemeyen bir tüketici, LED TV yerine rahatlıkla Plazma TV veya LCD TV seçerek tasarruf sağlayabilir.

Eğer, bilgisayarınızdaki dosyaları televizyonunuzda paylaşmak veya televizyonunuzda webde gezinmek istiyorsanız Smart TV'yi tercih etmelisiniz. Yani tamamen kişisel bir tercih diyebiliriz.

LG'nin 3D Pazarında en çok tercih edilen marka olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

LG önümüzdeki dönemde tüketiciye ne gibi yenilikler sunacak?

(Aytek bu sorudan sonra bir süre hangisinden başlasam der gibi düşünmeye başladı. :) ) Herkesin merakla beklediği OLED TV'ler bu sene piyasaya çıkıyor. Şaşırtan inceliği ve görüntü kalitesiyle bu yeni cihazın televizyon piyasasına farklı bir hareket katacağını düşüyorum. Tabii ki LG de OLED TV ile pazarda son derece iddialı bir duruşa sahip olacak. Dünyanın en büyük 3D OLED TV'sini LG'nin ürettiğini söylemek bile bu iddiayı doğruluyor aslında.


Bunların dışında, 2012 LG modellerinde tüketicileri bekleyen özellikler arasında eşsiz tasarımlı LG Cinema Screen, yeni ve daha performanslı dinamik Smart TV arayüzü ve daha fonksiyonel bir sihirli kumanda bulunuyor. Ayrıca, 2nd display özelliği ve Intel® ile ortak geliştirilen Wi-Di teknolojisi de çok yakında tüketicilerle buluşuyor. Oyun severleri de unutmadık; onlar da 2012 modellerinde bulacakları Dual Display özelliği ile oyun keyfini katlayacaklar.

Son olarak Smart TV'nin gelecekteki yerinin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?

Smart kavramı, hayatımızın önemli bir parçası olacak. Kullandığımız tüm elektronik cihazların daha akıllı hale gelmesiyle "smart home" konsepti yaygınlaşacak ve Smart TV'ler de bu akıllı evlerin en önemli parçası haline gelecek.
(*Alıntıdır)




22 Mart 2012 Perşembe - 11:40

0 yorum:

Yorum Gönder