Ev sinema sisteminizi yeni bir boyut getirmek ya da sinema sistemi kurmak mı hayaliniz? O zaman yılın beş favori 3D TV'lerine bir göz atın.
Günümüzde artık canlı yayınlar da dahil olmak üzere, Blu-ray disklerde 3D olarak geçen yıllara oranla daha çok içerik mevcut ve dahası 3D teknolojisine sahip yüksek fiyatlı TV'ler, bu yılki 3D teknolojisi ile çok daha ucuz ve kolay ulaşılabilir durumda.
Geçtiğimiz yıllarda piyasada olan 3D TV'ler 3D görüntü üretmek için, birçok TV izleyicisinin sevmediği, ağır, pahalı ve bazı kişilerde başağrısı ve göz yorgunluğu yapan aktif gözlük (SG) kullanıyordu. Ancak artık pasif gözlüklü 3D teknolojisi 3D TV’lerde kullanılmaya başlandı ve şimdiye kadar sadece, LG ve Vizio bu teknolojiye dayalı 3D TV'ler yayımlandı. (LG, bazı modellerinde aktif gözlüklü 3D TV'ler de üretmeye devam ediyor).
Aktif gözlük, 3D görüntü algısı verebilmek için dönüşümlü olarak sol ve sağ lenslere görüntüler gönderir. Ancak TV ile gözlük arasında mükemmel bir senkronizasyon yaratılmadıysa görüntü bulanık, rahatsız edici ve yorucu olur. Erken teknoloji aktif gözlükler 50$, güncel sürüm aktif gözlükler ise 150$ civarında bir maliyete sahiptirler.
Polarize 3D gözlük ise 3D yanılsama üretmek için her iki göze de aynı anda, aynı görüntüyü TV ile arasında herhangi bir elektronik bağ olmadan gönderir. Gözlükler hafif ve ucuzdur, ama asıl olumlu etkisi görüntü kalitesinde kendini gösterir: 1080p çözünürlükte 3D. Yani gözlüğün her iki lensine de, her bir göz için 540p görüntü gelir ve bu da 3D görüntü kalitesinin 1080p olduğu gösterir.
Son zamanlarda gördüğüm en iyi 3D TV'ler;
2. Samsung UN46D8000 aktif gözlüklü 3D panel, testimizi LG INFINIA 47LW6500’e en yakın sonucu vererek ikinci sırada tamamladı. Bu paneli diğerlerinden üstün kılan özellik iyi bir 3D derinliğe sahip olması. Ayrıca karanlık sahneler UN46D8000 muhteşem bir görüntü sunuyor.
3. LG INFINIA 50PZ950 bu yılki geliştirilmiş aktif gözlüklü 3D panellerin güzel bir örneği. Ön ve arka plan arasındaki netlik farkı henüz çok iyi çözülebilmiş değil ancak ön düzelmdeki detaylar harika. Yalnız testimiz sırasında bu panelin biraz crosstalk problemi olduğunu gördük. Eğer kendi belirlediğiniz şekilde bunu kalibre etmeye başarabilirseniz (ki bu oldukça kolay) ve aktif bir 3D TV satın almak için yola çıktıysanız 50PZ950, büyük, güzel bir plazma panel için çok cazip bir durumda. 50PZ950 de tıpkı LW6500 gibi, bize göre karanlık sahnelerde biraz parlak duruyor, bu yüzden bunu da aklınızdan çıkarmayın.
4. Sony'nin aktif gözlüklü 3D paneli Bravia 46HX820 derinliği ölçtüğümüz testlerde oldukça iyi performans gösterdi. Bazı durumlarda, diğer 3D panellerde tamamen görünmez olan 3D detayları 46HX820 aldı. Örneğin, ön planda küçük bir nesnenin olduğu büyük manzara çekimlerinde genellikle dağları üç boyutlu görmek olanaksızdır. Ancak 46HX820 ayrıntıları diğer birçok TV'de olmayan sahne derinliği vererek daha görünür kılar.
5. Vizio XVT3D650SV listedeki diğer TV'lere kıyasla, derinliği ve ön plan detaylarıyla (Örneğin; Resident Evil: Afterlife filminde yağmur yağdığı sırada yağmur damlaları ve görüntü diğer panellerden daha az net görünüyordu.) testimizde 5. sırada kendine yer buldu. Ancak XVT3D650SV’yi diğer panellerden ayıran en önemli özelliği tam bir fiyat-performans paneli oluşu. Bu 65-inçlik 3D LED televizyonun fiyatı 2600 $ civarında. Eğer siz de oturma odanızda sinematik bir 3D deneyimi oluşturmak istiyor ancak büyük bir bütçe ayıramıyorsanız, bu panel sizin için yapılıyor demektir.
03 Ekim 2011 Pazartesi - 11:59
1 yorum:
Birinci hakederek birinci olmuş, ama Panasonic VT30 serisi varken bu listeye plasma olarak o girmeliydi kesinlikle.
Yorum Gönder