S^ns"rs"z İnternet

Salı, Ekim 09, 2012

İyi Bir Monitör Nasıl Olmalıdır?*

Monitör alırken kafamızda bir çok soru işareti olur hangi monitörü almalıyım gibisinden. Karar vermekte zorlanırız ve çözümü internette teknoloji forumlarında ya da bilgisine güvendiğimiz bir yakınımıza sormayı tercih ederiz. Bunların yanında tabi ki son çare alacağımız mağazadaki çalışana da danışabiliriz. Peki sizce en iyi monitör nasıl olmalı? Bu soruya cevap aradınız mı hiç?

Monitör alırken öncelikle görüntü kalitesi daha sonra büyüklüğüne dikkat etmemiz gerekir. Görüntü kalitesini belirleyen etkenler ise çözünürlük, parlaklık, kontrast ve tepkime süresi gibi özellikleri kapsamaktadır.

Amacımıza uygun monitörü nasıl seçebiliriz?

Monitördeki kaliteyi belirleyen unsurlardan biri de çözünürlüktür. Özellikle yüksek çözünürlükteki filmleri izlemek için yüksek kalitede bir monitöre ihtiyacımız vardır. Günümüzün en yüksek standardı şuan için 1920*1200 pixel görüntü oluşturabilen monitörlerdir. Tabi sadece film ve oyun açısından bakmamak lazım. Çalışma alanında kullanılan monitörlerde de yüksek çözünürlük önemlidir. Grafiksek işlerle uğraşan ve görselliği ön planda tutulan işlemlerde de çözünürlük önemlidir. Örneğin 22” bir monitörü iki tane A4 kâğıdının dikey bir şekilde yan yana koyulması gibi düşünülebilir. Bu da oldukça geniş bir çalışma alanı demek oluyor.

Göz sağlığımızı korumak için nasıl bir monitör seçmeliyiz?

CRT monitörler bildiğimiz gibi görüntünün yenilenmesi tekniğiyle çalışır. Ekranda görüntülenen bir resim saniyede 65-70 kez yenilenir. Bu nedenle göz durağan bir görüntü algılar. Ama gerçekte her görüntü göz kaslarında bir harekete neden olur bu da ilerde göz rahatsızlıklarına neden olabilir. Uzun süre bilgisayar başında oturanlar göz rahatsızlıklarını engellemek için CRT monitörlerde ekran filtresi kullanması gerekir.


LCD monitörlerde ise durağan bir görüntü oluşturulur. Böylece göz sağlığı açısından bir sıkıntı oluşmaz. Ayrıca monitör satın alırken parlaklık ve kontrast gibi özelliklere de dikkat etmelisiniz. Bunlar ekrana getirilen görüntünün kalitesini etkileyen niteliklerdir. Monitörlerde kaliteyi belirleyen bir diğer unsur ise görüntü girişleridir. Görüntü girişleri Analog, DVI ve HDMI giriş olarak üçe ayrılmaktadır. Analog girişler bugün hemen hemen tüm bilgisayarlarda ve monitörlerde bulunan girişlerdir. Analog girişlerin sinyal gücü düşük olduğundan görüntüde problemler olabileceğinden artık DVI dediğimiz dijital görüntü girişleri kullanılmaktadır. Bu sayede görüntüler daha net bir şekilde ve renk kaybı olmadan aktarılabilir. Şuanda da en popüler arabirim HDMI’dır. HDMI sayesinde yüksek kalitede görüntünün yanı sıra seste monitörlere aktarılabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder