S^ns"rs"z İnternet

Çarşamba, Ekim 31, 2012

BTK Kota Yönetmeliğini Değiştirdi

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan kotalı internet hizmetleriyle ilgili geçtiğimiz aylarda Tüketicileri Koruma Derneği BTK'ya bazı taleplerde bulunmuştu. Konu üzerine çalışma yapan kurul bugün yayınladığı bildiriyle kotalı internet yönetmeliğine bazı değişiklikler getirdi. ISS'lerin çalışma tarzını değiştirecek olan değişiklik tüketicilerin kotalarını aşmalarına karşı önlemler getiriyor.

6 ay içerisinde uygulanması gereken karara göre, ISS'ler tüm abonelerinin cep telefonu numaralarını öğrenerek kota aşımı yüzde 80 ve yüzde 100'e ulaşığı zaman kullanıcılarına SMS'le bilgi vermek zorundalar. 

Aniden Biten Kota Kullanımına Son Verilecek

Özellikle teknolojiyle fazla yakın olmayan internet kullanıcılarının başını ağrıtan kota aşma sorunları bu şekilde bir nebze de olsa tüketicinin lehine sonuçlanacak. Kullanıcılar, sürekli olarak kota bilgilerini takip etmek yerine servis sağlayıcıları tarafından bilgilendirilecek.

BTK'ın kararları sadece SMS bildirisiyle sınırlı değil. Google'ın tarayıcı da bulunan arama çubuğu gibi sistemlerle kullanıcılar sürekli olarak kota bilgilerini TTNEt'in sağlayacağı altyapıyla kontrol edebilecekler. Cep telefonu bilgisini vermek istemeyen kullanıcıya servis sağlayıcıları e-posta ilgi bilgi verme zorunluluğu kurul kararıyla getirildi. 

Mobil kullanımdaysa benzer zorunluluklar 2013 yılının Temmuz ayı itibariyle zorunlu olacak. 

Adil Kullanım Kotasında Neler Değişiyor?

BTK öte yandan vatandaşların talebi üzerine Adil Kullanım Kotası hakkında da bazı düzenlemeler yaptı. 50 GB AKK'yi geçen kullanıcıların hızı 1 Mbit'e düşüyordu. Yeni kararla artık bu hız 3 Mbıt'te sabitlendi. 

0 yorum:

Yorum Gönder