S^ns"rs"z İnternet

Pazartesi, Şubat 25, 2013

webOS Artık LG’nin!

HP’nin defalarca kez ölüp dirilen webOS işletim sistemi, bir kez daha hayat buldu.

Barselona’da düzenlenen Mobile World Congress (MWC) beklenenden çok daha hareketli geçiyor. Tanıtılan onlarca cihaz dışında HP’nin eski mobil işletim sistemi webOS’la ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Güney Kore merkezli LG, HP’nin aylar önce çöpe atmaya karar verdiği webOS’u satın almaya karar verdi. LG, HP’den farklı olarak webOS’u mobil cihazlarda değil akıllı televizyonlarda kullanacak.
LG, anlaşmayla birlikte webOS’un yazılım kodunu ve webOS lisanslı tüm ürünleri de almış oldu. Anlaşmanın finansal verileriyle açıklanmadı.


webOS Geçmişi

webOS, her ne kadar sık kullanılan ve bilinen bir işletim sistemi olmasa da geçmişi epey uzun. Palm firmasının geliştirdiği webOS, 2010 yılının Temmuz ayında HP’nin Palm’ı satın almasıyla el değiştirmişti. Artık HP’nin olan webOS, zaman içerisinde meyvesini verdi biri tablet ikisi de telefon olmak üzere 3 cihaz geliştirildi. Ancak bu cihazlar, hiçbir zaman büyük kitleler tarafından benimsenmedi ve HP’ye para kazandıran yatırımlar olmadılar. HP de 2011 yılının Ağustos ayında radikal bir karar alarak webOS’a yatırım yapmayı durduracağını resmen açıkladı.

HP, 2011 yılında epey zor zamanlar geçiriyordu. Hatta PC pazarından çekileceği bile konuşuluyordu. webOS her ne kadar pazarda önemli rol oynayan bir işletim sistemi olmasa da, böyle bir zamanda webOS’u kapatmak, firmanın CEO’sunda değişikliğe gidilmesine sebebiyet veren etkenlerden biri oldu. Leo Apotheker yerine geçen Meg Whitman, HP’yi eski günlerine kavuşturmak için hızla işe koyuldu. Öncelikle PC üretimini durdurmama kararı alarak, herkese rahat bir nefes verdi. Ayrıca webOS’u da ölü bir işletim sistemi firma bünyesinde barındırmaktansa, açık kaynaklı yaparak hem geliştiriciler hem de firma için az da olsa işe yarar olmasını sağladı. Ancak sarf edilen hiçbir çaba webOS’u hakkettiği konuma getiremedi.

En nihayetinde bugün alınan kararla birlikte webOS’un ikinci kez el değiştireceği açıklandı. Mobilite tarafında başarı sağlayamayan webOS, bu kez şansını televizyonlarda deneyerek bir kez daha hayata tutunacak. Bakalım LG, yeni işletim sistemiyle neler yapacak?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

anaaa şimdi webos' u televizyonlarda mı kullanacağız? lg napıyorsun sen yahu? :)

Yorum Gönder