Dünya çapında 3D teknolojilerinin hiç olmadığı kadar hızlı gelişmesi sonucu, 3D TV seçiminde göz önüne alınması gereken faktörleri öğrenmek çok önemli oldu. Önce terimler;
· Polarize / FPR Gözlük – Polarizasyon 3D – Pasif teknoloji
· Shutter / SG Gözlük – Alternate Frame Sequencing – Aktif teknoloji
FPR 3D gözlüklü pasif sistemde, 3D görüntünün üretimini tamamen TV paneli yapıyor, bu nedenle pasif gözlükler kullanılıyor. Diğer yanda, aktif teknolojide SG (Shutter Glass) gözlükler 3D görüntü üretiminde önemli rol oynuyorlar.
Ağır, pahalı ya da şık
SG tip gözlükler, iki polarize tabaka arasına likit kristaller konulup bunlara elektrik sinyalleri yollanması ile çalışıyor. Bu yüzden bu gözlüklerde batarya ve elektrik devreleri var, bu da gözlüklerin maliyetlerini arttırıyor.Ayrıca şarj etme zorunluluğu ve ağırlığı da mevcut.
FPR tip gözlükler ise sadece tek bir polarize tabakaya sahip ve bu nedenle bir güneş gözlüğünden farksız. Normalde güneş gözlükleri gözleri UV ışınlardan koruyan bir tabaka ile kaplıdır ve fiyatları kullanılan materyale ve dizayna göre büyük bir skalada oynar. Güneş gözlüğü olarak da kullanılabilinen FPR tip 3D gözlükler geliştirmek için ünlü global lüks markaların pasif 3D TV üreticileri ile işbirliğine girmeleri çok olası.
Bir 3D gözlük ile kaç farklı 3D cihaz kullanılabilir?
Bir 3D gözlüğü TV ile birlikte farklı 3D cihazlarda kullanmak için gözlüğün cihazlar ile uyumlu olması gerekir. FPR tip gözlüklerin avantajı, pasif sistemde tüm 3D görüntü oluşmasının gözlükle bir ilgisi olmadığı için bir gözlüğü tüm pasif sistemi destekleyen cihazlar kullanabilecek olmanız. SG gözlük kullanan aktif 3D teknolojisinde ise gözlük cihaz ile senkronize çalışması gerektiğinden TV nin modeli ile uyumlu gözlük kullanmak şart, bir gözlüğün bir üst model TV ye uymama şansı var.
LG’nin 3D FPR cihazları TV ler, projektörler, monitörler ve dizüstü bilgisayarlar tek bir FPR gözlük ile izlenebiliyor. Ayrıca, RealD 3D sinemalardaki filmleri de bu gözlükler ile izleyebilirsiniz.
Oturmak mı, uzanmak mı?
SG gözlük kullanan 3D TV leri izlerken, başınızı yavaşça bir tarafa döndürmeye başladığınızda görüntünün gittikçe karardığını ve bir yerden sonra tamamen simsiyah olduğunu görürsünüz.
FPR tip gözlükler ise dairesel polarize lens kullanıyor ve kafanızı çevirdiğinizde herhangi bir kararma olmadan berrak görüntü alma olanağı sağlıyor. 3D görüntüler sol ve sağ gözler için ayrı ayrı veriliyor, bu sayede uzanarak TV izlendiğinde bile sol göz kendine ait olan görüntüyü, sağ göz de kendine ait olan görüntüyü alıyor.
Daha az crosstalk, daha az flicker
Crosstalk, sol ve sağ göze verilen görüntülerin pozisyonlarının tam olarak oturmaması sonucu üstüste binmesi ve çift olarak algılanması olarak basitçe açıklanabilir. FPR gözlükler, SG gözlükler gibi TV ile senkronize çalışması gerekmiyor bu nedenle bu sorun tamamen ortadan kalkmış durumda.
Flicker ise Türkçe’ye titreşim olarak çevrilebilir. Pasif panellerde ballast stabilizer özelliğinden ötürü yenileme hızı çok yüksektir ve bu titreşimler minimuma indirgenmiştir.
Bu iki terim, 3D TV izlerken göz yorğunluğu ve baş ağrıları gibi yan etkilerin temel sorunudur ve FPR gözlükler ile crosstalk sıfırlanmışken flicker en aza indirgenmiştir.
01 Şubat 2012 Salı - 11:42
2 yorum:
Alain Mikli yapımı FPR gözlükler çok iyi bir fikirmiş.
SG kullanıcısıyım, FPR gözlükler çıkmadan önce almıştım televizyonumu. Şimdi alsam tercihim kesinlikle FPR olurdu.
Yorum Gönder