Smart TV Nedir?
Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte insanların ihtiyaçları artmaya başladı. Bundan yarım asır önce ilk bilgisayar oluşturulduğunda sadece 4 işlemi yapması yeterli kabul ediliyordu. Daha sonraları çok bilinmeyenli denklemlerin bile yetersizleştiği görüldü ve günümüzde bilgisayarlar neredeyse 4 5 yaşlarındaki bir çocuğun sahip olduğu bilişsel yeteneklere sahip olabiliyor. Bu durum belki çok basit gelebiliyor ancak insanoğlunun bu kadar hızlı bir şekilde teknolojiyi ihtiyaçlarına göre adapte edebilmesi gerçekten çok büyük bir şey.
Zaman geçtikçe insanlar teknolojinin sunduğu imkanlardan ziyade, minimum teknoloji ile maksimum ihtiyaç giderme politikasına kendisini entegre etti. Bu durum sonucunda ise akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, akıllı çamaşır makinaları, akıllı buzdolapları ve hatta akıllı evler üretmeye başladı. Bu ürünler sadece yapması gereken şeyleri yapmıyor, yapması gereken şeylerden daha fazlasını yapıyor.
Bir buzdolabı düşünün, siz kapağını kapattığında içerisinde ne olduğunu anlıyor, sıcaklığını ona göre ayarlıyor… Yada bir fırın düşünün, içine pişirmek için koyduğunuz etin özelliklerini anlıyor ve sıcaklığını ona göre kendisi ayarlıyor. Yada bir ev düşünün, akşam 6da eve girdiğinizde evinizin sıcaklığı sizin için ayarlanmış çayınız demlenmiş bir şekilde sizi karşılıyor… İşte bunlar günümüzde teknolojinin bize sunduğu nimetler ve bunların hepsine biz Akıllı Teknolojiler diyelim…
Şimdi gelelim evimizdeki en önemli teknolojik ürünlerden birisi olan televizyonumuza…
Bir televizyon mu? Nasıl akıllı mı olur?
İşte o televizyon size sizin istediklerinizden fazlasını verebiliyorsa akıllı bir televizyondur…
Akıllı televizyonlar diğer ismi ile Hybrit TV’ler bundan 10 15 sene kadar önceki bilgisayarların çoğunun özelliklerinden bile çok daha üstün özelliklere sahip. GB’larca hafızaya, mükemmel vidyo izlemenize imkan tanıyan işlemci gücüne, internet bağlantısından görüntülü telefon görüşmesi yapma özelliklerine sahip olanlarına kadar bolca bir seçeneğimiz var. Peki nasıl oluyor, bu televizyonlar nasıl bu kadar AKILLI olabiliyor?
Akşam 19:00′da GS-FB maçı var, sizinde tam o saatte bir iş yemeğiniz var ancak koyu bir Galatasaraylısınız. Bu maçı izlemek zorundasınız, ama iş yemeğinize de gitmek zorundasınız. Bu durumda televizyonumuzun aklına güveniyoruz ve bir kaç basit ayar ile, “reklamsız” bir şekilde o maçın her dakikasını, her saniyesini otomatik olarak kayıt altına aldırtıyorsunuz. Akşam iş yemeğinizden sonrada evinize gidip maç heyecanını yaşıyorsunuz işte bu kadar basit…
Bunu zaten ekstra aparatlar takarak yapabiliyoruz diyorsanız…
Televizyon’da canlı yayından maçı izlerken bir yandan kız arkadaşınız tutturdu Skype gel çok önemli bir şey yazışmamız gerekiyor diye… Ne yapacaksınız?
TV’nizin menüsünden Skype uygulamasını çalıştıracak, oradan bir yandan Skype’da kız arkadaşınızla sohbet ederken diğer yandan maçınızı keyifle izleyebileceksiniz.
Aynı zamanda çoklu kanal görüntüleme ekranından hangi kanalda o anda ne olduğunu görebileceksiniz…
Hatta o kadar gelişmiş TV sistemleri var ki düşük çözünürlükteki bir videoyu çok daha kaliteli bir şekilde görmenizi sağlayan özelliklere sahip. Sizin yapmanız gereken sadece ufak bir tuşa dokunmak ve daha sonra görüntüler normalde olduğundan çok daha yüksek çözünürlükte oluyor.
DLNA ve WiFi özellikleri ile bilgisayarınız ile eşleştirip bilgisayarınızdaki filmleri Windows Media Player, NAS yada iTunes gibi uygulamalar sayesinde televizyonunuz ile izlemenize imkan veriyor. Aynı zamanda internet üzerinden Youtube, DailyMotion gibi büyük video sitelerinden online olarak video izlemenize imkan tanıyor, internette sörf yapmanızı sağlıyor, sosyal ağlara rahatlıkla bağlanmanızı sağlıyor.
Aynı şekilde bir çok farklı bağlantı birimlerine de sahip olabiliyorlar. Dünya’daki TV ve dijital teknolojiler üreticilerinin standart olarak kabul ettiği HDMI, VGA, Bluetooth, WiFi, DLNA gibi daha ismini bile sayamadığım belki bilmediğim bir çok bağlantı birimini de destekliyor. Bu ise TV’lerin ne kadar geniş bir alanda kullanılabileceğini gösteriyor olmalı. Sonuçta basit bir HD yayını için HDMI kullanmak çok mantıklı olmayabilir, yada yüksek çözünürlüğe sahip olmayan bir film için DLNA gibi bir kablosuz bağlantı kullanmanın pek bir anlamı olmayabilir. Ancak dikkat ederseniz artık hemen hemen her yeni çıkan Laptop, Smartphone, MP3 player ürünlerinin neredeyse yarısı bu bağlantı birimlerini destekliyor ve geliştiriyor.
Bir bilgisayar gibi işletim sistemlerine sahip olan bu Akıllı TV’ler bundan 10 15 sene önce bir bilgisayardan beklediğimiz hemen hemen herşeyi yapabiliyor. Biraz teknik detaya indiğimizde işletim sistemi olarak genellikle akıllı telefonların, netbookların yada tablet bilgisayarların kullandığı işletim sistemlerinin bir benzerini kullanıyor. Bunların çoğu açık kaynak kodlu bir Linux yada Unix türevi olabiliyor yada diğer açık kaynak kodlu bir işletim sistemi üzerili olabiliyor. Son dönemlerde eğer smart tv’ler ile alakalı birisiyseniz bir çok geliştirme yarışması yapıldığının da farkındasınızdır…
Türkiye’de pek fazla yaygınlaşmış olmasa bile Amerika gibi bir kaç gelişmiş ülkede smart tv’ler için özel yayın kanalları ve platformlarda bulunuyor. LG, Samsung, Sony, Philips, Sharp, Panasonic gibi şirketlerinde desteğini arkasına alan bu yayın kuruluşları verdikleri servislerle insanlara gerçekten çok ciddi kolaylıklar sağlayacak hizmetler sunuyor.
(*)Alıntıdır
Kaynak: 3D TV Türkiye
14 Aralık 2011 Çarşamba - 11:54
3 yorum:
Bu 3D Smart TV ve ev aletleri teknolojilerinin yakın zamanda oldukça gelişeceklerini düşünüyorum. Evdeki cihazları işyerindeyken kontrol edebilme düşüncesi bile çok güzel.
SSSS
BBENCE TVDE İNTERNETİN NE İŞİ VAR 3D TR KENDİ REKLAMINI YAPMIŞ KAFA BULUYOR HER CİHAZI NEYE LAZIMSA ONUN İCİN KULLANMALI İNTERNETE BİLGİSAYARLA GİR TV YEDE TV İLE BAK HOŞCA KALIN WERTYU...
Yorum Gönder