Teknoloji ilerledikçe tüketimde hızla çoğalıyor. Bizler ise bu hızlı gelişimi dünyamız için zararlı bir hale getiriyoruz. Elektronik cihazların kullanım dışı doğada bulunması bize ne gibi zararlar getiriyor bahsetmek istiyorum..
Cep telefonunun içerisinde bakır, altın, kurşun, nikel, anitmon, çinko, berilyum, tantal, civa, arsenik ve koltan gibi birçok tehlikeli madde bulunuyor. Bu cihazlar çöpe atıldığında yerel çöp sahasına gidiyor. Burada küçüklütüp eziliyor ve daha sonra yakılıyor. Bunun sonucunda ise cihazın içinde güvenle bekleyen maddeler havaya, toprağa ve suya karışıyor. Telefonların içinde bulunan bu maddelere yüksek dozda maruz kaldığında kansere, sorunlu doğumlara, beyin sorunlarına ve bağışıklık sistemi sorunlarına sebep oluyor. Bence ülkemizdeki kanser gibi birçok hastalığın artmasına sebep olan sorun bu hatamızdan ortaya çıkıyor. Doğaya olan zararını ise günümüzde gördüğümüz, nedeni bir türlü açıklanamayan olayla görüyoruz.
Dünyamızın bu gözardı edilen en büyük sorununu çözmek için bir tüketici olarak neler yapmalıyız?
1. Hiçbir elektronik cihazı çöpe atmayın.2. Bir cihazınızı yenisiyle değiştirmek üzere bir mağazadaysanız önce seçeneklerinizi düşünün: Ürününüz yükseltilebilir mi? Yeni özelliklere gerçekten ihtiyacınız var mı?
3. 'Geri alım' programına sahip ürünleri satın alın.
4. Eski ancak çalışan ürünlerinizi tanımış web sitelerinde satın veya sorumlu bir yerel organizasyona bağışlayın.
5. Yeşil prensiplere sahip olan üreticileri takip edin.
6. Uzun ömürlü / yükseltilebilir cihazları satın alın.
0 yorum:
Yorum Gönder